Στους τρόπους με τους οποίους οι ψηφιακές υποδομές θα μπορούσαν να γίνουν πιο βιώσιμες, αλλά και να αξιοποιηθούν για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων αναφέρθηκε η Δρ. Διονύσια – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη διαδικτυακή εκδήλωση «Ψηφιακή Υποδομή: Βασική υποδομή για έναν πράσινο μετασχηματισμό» (Digital: Essential infrastructure for a green transformation) που μετείχε και με την ιδιότητά της ως μια από τους «Νέους Ευρωπαίους Ηγέτες».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους «Φίλους της Ευρώπης» (Friends of Europe) στο πλαίσιο της «Συνδεδεμένης Ευρώπης» (Connected Europe), μιας πρωτοβουλίας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Vodafone για την προώθηση ενός επιτυχημένου, πράσινου και ανθεκτικού μετασχηματισμού στην Ευρώπη. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση της δυναμικής της ψηφιακής υποδομής για μια επιτυχημένη, πράσινη και ανθεκτική Ευρώπη, καθώς η συνδεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, ενώ αν αναπτυχθεί ορθά και με δίκαιο τρόπο μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη από την κρίση και στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή υψηλού επιπέδου θεσμικών εκπροσώπων και εμπειρογνωμόνων, μεταξύ των οποίων, ο κ. Patric Child, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η κα Dorothée D’Herde, Επικεφαλής Βιώσιμων Επιχειρήσεων στον Όμιλο Vodafone.

Κατά τη διάρκεια της ζωντανής και διαδραστικής συζήτησης, η Δρ. Αυγερινόπουλου τόνισε την ανάγκη για έναν πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό που να περιλαμβάνει όλους χωρίς αποκλεισμούς, ενώ έθιξε το ζήτημα της αδυναμίας πρόσβασης των παιδιών Ρομά στην τηλεκπαίδευση, λόγω της απουσίας διαδικτύου και «έξυπνων» συσκευών, αλλά και των ατόμων που διαβιούν σε περιοχές που δεν καλύπτονται από διαδίκτυο. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η παροχή οικονομικά προσιτής διαδικτυακής κάλυψης σε όλους ανεξαιρέτως για να μπορούν να μετέχουν στη ψηφιακή οικονομία (inclusive digital economy). Για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια που διατίθενται στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU’s recovery plan), του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF), ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την προαγωγή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.friendsofeurope.org/events/digital-essential-infrastructure-for-a-green-transformation/

#ConnectedEurope #davgerinopoulou #avgerinopoulound #Eilst #Eurilst